2010. november 16., kedd

Pikáns franciasaláta

Ez egy igazán pikáns, finom francia saláta mégis nagyrészt hagyományos:)

Hozzávalók 4-6 főre:
- kb 0,5 kg franciasaláta alap (pl fagyasztott)
- 2 nagy burgonya (elhagyható)
- 2-3 nagy alma (savanyúbb típus)
- ecetes uborka (3-5 kisebb vagy 2-3 nagyobb darab)
- tejföl és/vagy joghurt
- só, bors, mustár, majonéz
- 1 kk cukor


Érdemes előző este elkészíteni, kell neki egy éjszaka, hogy összeérjen.
A franciasaláta alapot feltesszük annyi vízben főni, hogy épphogy ellepje. Sót, egy kis bio vegetát is tehetünk bele. Ne főzzük teljesen puhára. Aki burgonyát is rak bele, az mindenképp apróra vágva és szinte a legvégén tegye bele. Ha kész, szűrjük le, hagyjuk lehűlni. Pucoljuk meg az almát és apróra vágjuk fel, az uborkát hasonlóképp. Fél kg franciasaláta alaphoz kell legalább egy nagy doboz tejföl és egy kicsi joghurt, ez a minimum. Én szeretem keverni a kettőt, mert nem annyira tömény a saláta hanem sokkal lágyabb és persze nem is annyira zsíros. Akár lehet úgy is csinálni, hogy csak joghurttal. Az is finom. Só, bors, kb 1 ek mustár és 1ek majonézt, egy kiskanál cukrot tegyünk bele. Keverjük el.
A lényeg, hogy kicsit szószosabb legyen, mint szeretnénk, mert fel fogja szívni, főleg, ha krumplit is tettünk bele. Aki mustárosabban vagy majonézesebben szereti, az persze tegyen mindenből többet, ez ízlés kérdése.
Ha csak másnap tálaljuk fel, akkor csinálhatjuk nagyon intenzívre a mártást hozzá, mivel bőven felszívja a burgonya és zöldség az ízeket. Másnap mindenképp kóstoljuk meg és ha kell, még tegyünk hozzá mustárt, sót, majonézt, ami kell. Nagyon csalóka tud lenni előző nap az íze:) 
Rántott husihoz, hidegtálhoz kiegészítésnek, vagy magában is kiváló. Jó étvágyat!

Ötlet: ha teszünk bele füstölt tartját kb. 5-10 dkg-ot vagy ha maradt meg felvágottunk többféle is, mind beleapríthatjuk, nagyon nagyon finom lesz és végképp érdekes lesz.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Kinga!

A Femina.hu újságírója vagyok. Szeretnélek megkérdezni, megengednéd-e, hogy a franciasaláta recepted képét felhasználjuk, természetesen forrásmegjelöléssel és átlinkeléssel.

Válaszodat előre is köszönöm: Debreceni Andi
debreceni.andrea@femina.hu