2010. november 25., csütörtök

Fenomenális sárgaborsó főzelék

Láttatok már gyereket, aki rajong a sárgaborsó főzelékért? Mert nálunk ez van. A férjem is utálta, amióta én készítem, ez is egy kedvenc lett.

Hozzávalók:
- kb 10-15 dkg füstölt tarja vagy valamilyen nem túlságosan erősen füstölt hús
- sárgaborsó (2-3 főre egy evésre kb 20-30dkg)
- só, bors
- 2 babérlevél
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- liszt, olaj

A sárgaborsót lemosom, kb 1/4-ével több vízbe rakom ázni pár órára, közben néha leöntöm róla és tiszta vizet öntök bele. Ha kész, még egyszer átmosom és tiszta vízű edénybe teszem (a sárgaborsó szintje felett jó 5 cm-rel érjen a víz), belerakom a megmosott füstölt husit vagy tarját, a borsot, a sót (először keveset, mert a füstölt cucc is sós, utánsózni mindig lehet), a megpucolt, félbevágott hagymát, a félbevágott fokhagymát, a babérlevelet, elkeverem, lefedem és hagyom lassan főni. Közben megkóstolgatom, hogy elég sós-e stb. Ha a borsó eléri a víz szintjét, öntök hozzá kevés vizet.
Ha már szétfőtt a sárgaborsó, akkor 1 ek lisztből és kevés olajból rántást csinálok, vízzel hígítom-keverem stb. hozzáöntöm a főzelékhez, egyet rottyan és leveszem. A babérlevelet, a husit kiveszem és aki gondolja az a hagymát is kiszedheti. Fogok egy botmixert és pépesre zúzom a sárgaborsót.
Garantált a siker. Még az is szereti a családban, aki amúgy nincs oda érte.

Nincsenek megjegyzések: