2010. december 2., csütörtök

Morzsolt almás-diós lepény

Ez egy elég érdekes és nagyon nagyon finom süti. Eredeti receptjét kissé átvarázsoltam, így még jobb lett. Csak a miheztartás végett elmondanám, hogy a két fiú (3 és 36) másfél nap alatt elfogyasztotta a nagy tepsi sütit (én nem ehetek). Melegen és hidegen is isteni.




Hozzávalók: 
Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1,5 dkg élesztő
- 2,5 dkg cukor
- 1-2 dl langyos tej
- 3 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 csipet só

Almás-diós réteg:
- 1 kg alma, ha lehet savanyú alma
- kb 2 dl darált dió és hozzá egy ek porcukor
- 1 kk fahéj

Morzsoláshoz:
- 35 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 20 dkg vaj
- kb 10 dkg mazsola

Elkészítése: fél deci langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és keverjük el 1 ek liszttel,és egy csipet cukorral. Fedjük le, meleg helyen 15-20 percig kelesszük. Ha kész, dagasszunk tésztát a maradék lisztből, vajból, tojásból, cukorból és a kész kovászból (tésztához rész). Hagyjuk állni meleg helyen legalább 30 percig. A mazsolát mossuk meg, áztassuk forró vízbe, ha szeretnénk, akkor tehetünk hozzá egy kis rumaromát is.
Közben pucoljuk meg az almákat, vágjuk negyedekre őket, magozzuk ki és a negyedeket még szeletekre vágjuk fel (kb 2-3 mm-es). A diót keverjük el a kb egy evőkanál porcukorral és egy kevés fahéjjal. 
Ha a tészta megkelt, a tepsit vajazzuk ki, nyújtsuk ki a tésztát a megfelelő méretűre, tegyük a tepsibe. Szórjuk meg a tésztát a cukros-fahéjas dióval. Majd a vékony cikkekre vágott almát kezdjük el felpakolni a dióra úgy, mintha egy eldőlt dominó lenne, tehát egymás takarásában legyenek, sűrűn. 
Ha kész, akkor morzsoláshoz résznél található mennyiségű lisztet a cukorral, a vaníliás cukorral, az olvasztott vajjal gyúrjuk össze és morzsoljuk rá az almára. A tetejére tehetjük a lecsepegtetett mazsolát. Aki jobb szereti, az teheti a mazsolát az almára is, a morzsolás előtt. 
210 fokon süssük középső sínen kb 30 percig. 

Ötletek: szerintem még nagyon finom lehet, ha a dió alá a nyers tésztára almalekvárt kenünk, úgy a dió és aztán az alma. Illetve még az is jó lehet, ha az dióba egy citrom héját belereszeljük és elkeverjük és úgy tesszük a tésztára. 
Jó étvágyat. Hidegen-melegen nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések: