2010. január 5., kedd

Hidegtál


Nagyon finom lett, ha kíváncsi vagy, kérdezz:)

Régen készült ez a két szép tál. Egy-két dolgot megosztanék veletek:

Töltött tojás: 
- x számú keményre főtt tojás (mivel kettévágva lesz a tálcán, így duplája jön ki)
- kb 10-15 db-onként lehet számolni egy csokor petrezselymet
- majonéz
- mustár
- bors
- vaj

A vajat megolvasztjuk, a petrezselymet lemossuk, apró darabokra vágjuk és a vajon megfuttatjuk. Nem kell fukarkodni a vajjal de ne is ússzon benne a petrezselyem. Közben a tojásokat óvatosan kettévágjuk és ugyancsak vigyázva kiszedjük egy tálba a sárgáját. Ha kész, beletesszük a vajas petrezselymet, sót, egy kicsi borsot. Majonéz mustár is mehet bele. Először mindig csak egy-egy kanállal rakjunk bele, jól keverjük el és kóstoljuk meg, hogy olyan-e amit szeretnénk. Ha aznapra készítjük, akkor olyanra készítsük, ami ízlik, ha másnapra, akkor sokkal erőteljesebb ízűre, mert a tojás beszívja az ízeket. Én úgy szoktam, hogy megcsinálom a tölteléket, elkészítem a tálat és csak a tojás megtöltése marad. Be a hűtőbe minden és másnap a tölteléket újra megkóstolom és aminek az íze elszállt, az pótlom. Sok petrezselyem kell, ez adja a pikáns ízét. Beletöltöm tortanyomó zsákba és belenyomom a fél tojásokba. A többi is így készül, csak a két tojást összeillesztem és leöntöm tartár mártással vagy pikáns franciasalátával. Aki szeretné, az tehet rá aszpikot is.

Sonkatekercs:
- sonka (négyzet alakú)
- sima reszelt torma
- tubusos capming sajt (vagy ehhez hasonló, de sima  legyen ne ízesített)
- só (ez nem mindig kell)
- pici bors

Egy tubus sajthoz kb 2-4 evőkanál tormát lehet tenni egy pici borsot. Jól keverjük el és kóstoljuk meg. Nem baj, ha kicsit erősebb lesz a tormától, mert enyhülni fog ha éjszakára hűtőbe tesszük illetve a többi étellel együtt esszük. Ha nem elég tormás, akkor rakjunk még hozzá. Só nem biztos, hogy kell, aki igényli rakjon bele. Ha kész, egy csíkot teszek a sonkára, feltekerem és rárakom a tálcára. 

A tál aljára mindig pikáns franciasalátát rakok és úgy pakolom rá a töltött és egyéb  finomságokat és utána dekorálok.
Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyönyörű munka! Minden nagyon gusztusos! - és én tudom,hogy finom is, mert a hugid vagyok! :-)