2010. január 14., csütörtök

Kínai zöldséges rizs- gyors, könnyű


Ez az étel lehet húsos és hús nélküli is. Húsos verzióját később írom le. Gyors, könnyű, nagyon finom és akár vendégvárónak is isteni. Magában is vagy bármelyik kínai húshoz tökéletes. Vegetáriánusoknak, fogyózoknak is ajánlom (nekik csak kevés rizzsel).
Hozzávalók 4 főre:
- 1,5 kg kínai zöldségkeverék
- Heinz szójaszósz (édes)
- 1 ek rizsecet
- bors
- 2 fej hagyma
- 3-4 fej fokhagyma
- Pad-thai szósz 2-3 evőkanál
- 1 bögrényi jázmin rizs (főzés előtt egy bögre), hozzá 1,5 bögre víz.

Elkészítés:
A hagymát félbe vágom és szeletekre vágom, kevés olajon megfuttatom a wokban, belerakom a zöldséget, a zúzott fokhagymát a szójaszószt, a pad-thai szószt, a rizsecetet.Lefedem és rövid idő alatt megpárolom. Kósotolgassuk, mert az alkotóelemek aránya találom, mindig kóstolgatással határozom meg pl a szójaszósz meg a pad-thai szósz arányát és a többit. Mindig keveset rakjunk és inkább tegyünk később hozzá, mert ha meglódul az üveg, nagyon tömény lesz az étel.
A rizst készítsük el. Ha megpároltuk a zöldségeket, akkor az utolsó pillanatban tegyük bele a rizst és nagy tűzön, kicsit pirítva forgassuk bele. Frissen tálaljuk.

Jó étvágyat.

Extra tipp:
Husis változatához ekkora mennyiségű zöldséghez javaslok bő fél kiló darálthúst, aki jó húsosan szereti, annak akár egy kilót is javaslok belerakni. Ha van időnk akkor kicsit befűszerezhetjük a következőképp: só, 3 ek szójaszósz, 1 ek sós szójaszósz, 1 kk rizsecet, egy késhegynyi öt fűszerkeverék, bors, 3-5 ek pad-thai szósz. A húst a hagyma megfuttatása után tesszük a wokba, átforgatjuk, lefedjük, szinte készre sütjük és utána rakjuk bele  azöldségeket és a rizst.
Szénhidrátmentes változat: rizs nélkül a húsos-zöldség.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Nővérkém! Kaptál tőlem valamit:
http://pocakpanna.blogspot.com/2010/01/kreativ-blogger-dij.html

Vizsó-family írta...

Köszönöm, bár te tényleg megérdemelted:) ügyi vagy.