A gyrost nagyon szeretjük, de nincs mindig lehetőség rá, hogy vegyünk és nagyon kevés helyen igazán finom.
Egy kósza ötlettől vezérelve jött a következő recept még évekkel ezelőtt, azóta is imádjuk. A zöldségek miatt inkább nyáron és ősszel szeretjük elkészíteni, de az év bármely szakában imádható. Gyorsan kész és isteni.
Én most a nagyon alapreceptet írom le, az eredetit és az Extrák-ban olvashattok variációkat: fitness, diétás, egészséges változatra is. Lehet kapni a boltban gyros fűszerkeveréket, aki csak próbát szeretne tenni, ezt is használhatja. Én szeretek keleti fűszeresnél vásárolni, ott is lehet kapni gyros keveréket (nagy zsákban, kimérik, próbaként 2-3 dkg bőségesen elég, még sok is). Én általában 10-20 dkg-ot vásárolok és ekkora mennyiségbe keverek el egy zacskó boltban kapható gyros fűszerkeveréket. Így egészen különleges lesz.
A húst érdemes egy éjszakára pácolni, hogy még jobb legyen.
Hozzávalók 2-4 főre:
Húshoz:
- 50 dkg sertéshús (más is lehet, az extrában olvashatsz róla)
- 1 csapott teáskanál só
- 1 csapott kávéskanál bors
- kb 3-4 evőkanál gyros keverék (ha kell, lehet még több is), én török fűszeresnél veszek keveréket 10 dkg-ot kb és abba egy zacskó bolti gyros fűszert keverek el. Ez a legjobb recept!!!
- kb 2 dl olaj a páchoz, ami a sütéshez elég lesz
Salátához:
- paradicsom
- piros, sárga stb paprika, amelyik van
- uborka
- picike lilahagyma vagy 1-2 szál zöldhagyma, amelyik van és amennyi jólesik, mi nem annyira bírjuk
- bármilyen zöldség, amit bele szeretnénk tenni és úgy érezzük belevaló
- cukros-ecetes víz (mint az uborka vagy paradicsomsalátánál): 1 dl víz, 3 ek cukor, 1 ek ecet (kb ezt érzés szerint kell)
Szószhoz:
- 1 nagy pohár tejföl
- 1-2 kiskanál só
- 1 teáskanál gyros fűszerkeverék
- 1 csapott teáskanál erőspista, aki csípősen szereti.
Elkészítés:
Ha módunk van rá, előző este daraboljuk fel a husit (néhol lehet kapni kockára vágott sertéshúst), tegyük rá a fűszereket. Én az ujjamat megnyalva szoktam megkóstolni, hogy elég sós-e vagy fűszeres. Ne féljünk a gyros fűszerkeveréket használni, bőven kell rá, be fogja inni. Öntsünk rá olajat kb 2 dl-t, de lehet több is, majd jól keverjük el. Fedjük le, tegyük hűtöbe. A sütésig próbáljuk meg legalább 2-szer megkevergetni a pácot.
Másnap vegyünk egy teflon nagyobb edényt (lapos de legyen egy kis pereme) és öntsük bele a húst. Ha teljesen felitta az olajat, akkor tegyünk rá nagyon picike, szinte csak 2-3 evőkanálnyi olajat. Ha van a húson olaj, akkor azt öntsük bele. Közepes lángon lefedve többször kevergetve süssük meg puhára, majd a végén, mikor már kész a husi, vegyük le a fedőt, tekerjük fel a lángot és szinte folyamatosan kevergetve pirítsuk meg. Ne túl sokáig, mert megkeményedik a hús.
Miközben a husi a fedő alatt sül, elkészíthetjük a salátát. A hozzávalókat mossuk meg, vágjuk fel kockákra és készítsük el az ecetes-cukros vizet. Kóstoljuk meg akkor is, ha már ráöntöttük a vizet, mert sokszor gyengébb a cukros-ecetes íz a zöldségeken. Ha kell, akkor még tegyünk hozzá cukrot vagy ecetet.
A szósz is gyorsan megvan. A tejfölbe keverjük el a sót, borsot és a gyros keveréket. Aki szereti a csípőset, tehet bele erőspistát. A zöldséget és a szószt, tegyük hűtőbe.
Ha még nincs kész a husi és van időnk, csinálhatunk teljeskiőrlésű tortillát vagy pitát. Ez a pita nem szétnyíló, inkább tortillaszerű. Nagyon egészséges, máskor kenyér helyett is használhatjuk.
Tortilla:
- 400 ml teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt (kisebb pohár), sima liszt is lehet.
- 100 ml sima liszt (kisebb pohár fele)
- kb 60 ml olivaolaj
- 1 teáskanál só
- 125 ml meleg víz
- ha szeretnénk beletenni valamilyen magot, belerakhatjuk.
A tortillához szükséges dolgokat, keverjük össze és gyúrjuk el jól. Ha keménynek érezzük, még tehetünk hozzá picike vizet, de csak nagyon picit. Teljeskiőrlésű liszttel készült tésztáknál mindig kicsit lágyabbra készítsük a tésztát, hogy ne legyen kemény. Ha kész, hagyjuk egy picit pihenni. Egy palacsinta sütőt és egy kisebb nyújtófát vegyünk elő. Liszt nem kell, az olaj miatt nem fog ragadni. Én a munkalapon szoktam csinálni, mert max olajos lesz a munkalap, viszont nem kell plusz liszt, nem ragad. A palacsintasütőt melegítsük fel, olaj nem kell. A bucit osszuk 4-6 részre és nyújtsuk ki kerekre, kb 3 mm vastagra, majd tegyük a palacsintasütőbe és süssük meg mindkét oldalát.
Ha kész minden és a tortilla egész puha lett, akkor a hozzávalókat beletekerhetjük. Ha kicsit keményebb, ropogósabb a tortilla, akkor törtük el több darabra és úgy tálaljuk fel.
Mi úgy szoktuk enni, hogy a husit, az ecetes-cukros salátát és a fűszeres tejfölt egy kanálra vagy villára tesszük:) Valami isteni, mindenhol rendkívül nagy sikert arat. Nyáron grillként is elkészíthető.
Extrák:
Az igazi gyros kevert húsból készül és van benne bárány. Ez a recept nagyon finom sertéshúsból és sokkal jobban beszerezhető bárki által.
Fitness, diétás változat: a husi lehet csirkehús, a cukor helyett használhatunk édesítőt vagy juharsziruppal, a tejföl helyett lehet joghurt is.Ha nem csinálunk vagy veszünk hozzá pitát, akkor pedig abszolút szénhidrátmentes, nagyon finom és laktató étket varázsolhatunk:)
Husi nélkül is tökéletes, vagy lehet hozzá gombát pirítani.
Nyáron grillként is elkészíthető, ha sertéstarját veszünk szeletekben csonttal együtt. Ugyanúgy kell elkészíteni, csak kicsit jobban lehet fűszerezni. A salátával és a szósszal üdítő nyári finomság és még egészséges is:)
A teljes kiőrlésű tortilla vagy pita gondoskodik róla, hogy hosszú ideig ne legyünk éhesek és jóllakottság érzetet keltenek már kis mennyiségben is.
Erről külön írok.
Hosszúnak tűnhet, de valójában kb fél óra alatt kész is van még akkor is ha frissen fűszerezzük a husit és nem hagyjuk állni. Érdemes kipróbálni. Jó étvágyat!!
3 megjegyzés:
Nagyon tetszik a recepted, kifogom próbálni!
Köszönöm. Van, hogy husi nélkül eszem és gombát pirítok hozzá más fűszerezéssel. Saláta, teljes kiőrlésű tortilla, szósz:) Nagyon laktat és én sokat fogytam vele, mert nem éhes az ember tőle.
Jó étvágyat, ha van kérdésed, szívesen válaszolok rá:)
Istenien néz ki, és én tudom, hogy finom is!!! :-)
Megjegyzés küldése