Én most kétféleképp vázolom és az extrák részben, alul kiegészítem.
Az adagok átlagos étvágyú 2 főre vonatkoznak.
Vigyázat, rendkívül laktató:)
"Luxus" verzió:
- 20 dkg szeletelt sonka
- 10-20 dkg füstölt tarja szeletelve
- 2 tömb camping sajt (ömlesztett, sima)
- kb 1 dl főzőtejszín
- egy nagyobb késhegynyi fekete bors
- egy nagyobb késhegyni fehérbors
- minimális vagy semennyi só (elég sós a sajt és a sonka, így mielőtt sóznál nézd meg, mert tényleg őrült sós lesz)
- tészta
- aki gondolja, az tehet a sonkához a sajt előtt apróra kockázott kaliforniai piros paprikát. Nagyon finom ízt ad az ételnek és a vizuális hatása is tökéletes. max egyet tegyünk bele. Ha lesz kép róla, teszek fel, nagyon guszta.
Elkészítés:
Kevés vajon vagy kacsazsíron a felkockázott sonkát és füstölt tarját sokszor kevergetve megpirítjuk kb 10-15 percig, rányomjuk a két tömb sajtot, beletesszük a két fajta borsot, ha szükségesnek érezzük a sót. Jól összekeverjük és max 5 percig összefőzzük a sonkát a sajttal. A legvégén hozzáadjuk a tejszínt és még egy picit így is összekevergetjük a tűzön.
Aki a kaliforniai paprikát is szeretné beletenni, az a vajon pároja meg a paprikát a sonkával együtt és úgy mehet rá a sajt, a fűszerek és a tejszín. Ha legközelebb így csinálom, teszek fel fotót, mert eszméletlen jól néz ki és finomabb is. Aki szereti borsosabban, az még tehet bele. A fehérbors elengedhetetlen kelléke.
Tésztát kifőzzük és összekeverjük a sajtkrémes-sonkás szószt.
Sima verzió vagy maradékból készült pár perces variáns:
- maradék felvágott vegyesen vagy 20-30 dkg sonka vagy párizsi.
- 1-2 tömb ömlesztett sima sajt (lapka sajt, maradék sajtok összereszelve)
- fehér bors
- só szükség esetén
- ha van egy kis fehér bor az üveg alján, rálöttyinthetjük,
- ha van gomba, akkor a sonkával vagy felvágottakkal együtt megfuttatjuk mielőtt a sajtot rátesszük. (levét főzzük el)
Extra:
ha gondoljuk, tehetünk bele gombát is, ezt mindenképp még a legelején egy nagy lyukú reszelőn lereszelve vagy vékonyra szelve a zsíron (vajon) futtassuk meg addig, míg a leve el nem fogy, utána jön a sonka (a paprikával, ha azt is teszünk bele). Így sokkal kiadósabb és laktatóbb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése