2009. december 15., kedd

Alapanyag avagy minőség kontra ár és egyhelyenvásárolok-megmindent avagy2: a magyar áru dícsérete


Tavaly télen jöttem rá, hogy valójában tényleg érdemes időt, energiát és talán egy picivel (de tényleg csak egy picivel) több pénzt szánni minőségi alapanyagokra.
Történt ugyanis, hogy egy hipermarket előre csomagolt kocsonyacsomagját vásároltam meg. Ugyanígy tettem máskor is más hússal. Szinte mindig ilyen nagy áruházakban vásároltam. Az eredmény? Kidobott pénz. Szó szerint. Amikor elkezdett főni a kocsonya, a férjem megkérdezte, hogy a gyereknek hasmenése van-e és, hogy mikor vittük le a kakispelusos szemetest??? Vagy nem húzta volna le a vécét?
Nem, a kocsonya az, drágám!
Úgyhogy landolt a kukában és elkeseredésemben elmentem a csarnokba, ahol magyar husit, frisset vettem. Meg kell mondanom, már az állaga, az illata, a színe is teljesen más volt, mint amit én idáig megszoktam: hús illata volt (ellentétben a semleges, semmilyen vagy kissé ecetszagú boltival), hús színe, sőt itt-ott véres volt ( a bolti fehér, színtelen hússal szemben) és a kocsonya belőle????? Még a nagymamám se csinált olyat, mint amilyen ebből a magyar husiból penderedett. A hús egy részéből és ugyancsak a csarnokban egy nénitől (magyar) vásárolt zöldségből levest főztem. A férjem megkérdezte,  hogy honnan hoztam?
Nem vettem sértésnek, nem nekem szólt, hanem annak, hogy idáig íztelen, szagtalan húst vásároltam, ez pedig friss és magyar volt.... Az ára? Tényleg csak kicsivel volt drágább, mint a hipermarketekben.


Nemrég nyílt alattunk egy kis húsbolt. Csak magyar áruja van, heti háromszor megy friss áruért. Beszélgettem a tulajdonossal. Közölte, hogy ő nem hajlandó a szlovák és egyéb ismeretlen, iszonyú olcsó húst árulni, sem megenni, sőt még a kutyájának sem adni. Mi pedig ezt vesszük meg a hipermarketekben. És persze ezáltal a külföldi piacot erősítjük.
A meglepő az egészben, hogy 4 külföldi nagyobb bolt is van a közelünkben (10-15 perc gyalog max) és mégis jól megy a hentesnek, mindig elfogy az áruja és mindig vannak nála.

Javaslom mindenkinek, hogy próbáljon utánajárni, hol van a közelben piac, csarnok, magyar árut forgalmazó húsbolt. Érdemes. Én több kilónyi különböző húst vásárolok egyszerre, szétporciózom és beteszem a mélyhűtőbe. Így nem kell rohangálnom minden egyes alkalommal. Arról pedig nem is beszélve, hogy az ilyen húsokból, zöldségekből készült ételek esztétikai és élvezeti értéke megfizethetetlen.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: