Ritkán csináltam gyümölcskenyeret és annak is mindig az élesztős formáját, merthogy azt ismertem. Most viszont találkoztam egy gyors és élesztő nélküli gyümölcskenyérrel. Az eredeti receptet, amit egy újságban olvastam, itt-ott feltupíroztam, így rettentő finom lett az amúgy nagyon "alapnak" tűnő édességből. Ráadásul mivel kb 3 óra múlva vendégségbe mentünk, így egy nagyon gyors, egyszerű, de mégis "ütős" sütit szerettem volna csinálni, hogy a készülődésre is jusson idő.
Hozzávalók:
- rum vagy rumaroma (kb egy evőkanál)
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- egy csomag vanílás cukor
- 15dkg puha vaj
- 18dkg liszt
- 1és fél kiskanál sütőpor
- 20dkg kandírozott gyümölcs (kalifa trópusi mixet használtam)
- kb egy fél marék mazsola
- fél citrom reszelt héja
- fél narancs reszelt héja
A mazsolát és a kandírozott gyümölcsöt leöntjük rummal vagy forró vízzel felöntjük úgy, hogy ellepje és ráöntünk egy kanál rumaromát, keverjük el és hagyjuk állni, míg megcsináljuk a süti többi részét.
A toját, a cukrot és a vajat habosra keverjük. A lisztet külön összekeverjük a sütőporral és úgy belekeverjük a tojásos-cukros masszába, majd a fél citrom és narancs reszelt héját is dolgozzuk bele. Ha megvan, akkor a lecsepegtetett gyümölcsöket és mazsolát is belekeverhetjük (ezt már inkább fakanállal). Egy őzgerincet kivajazunk, vékonyan lisztezzük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A formába öntjük, vagy adagoljuk a sütit és berakjuk a sütőbe.
180 fokon kb 20 percig sütjük, majd levesszük a hőmérsékletet 120 fokra és további kb 30 percig sütjük.
Ha a teteje már pirul, de a tűpróba szerint még nem jó a süti, akkor tegyünk a tetejére papírt.
Ha a tűpróba jó, akkor kivehetjük a sütőből. Porcukrozzuk a tetejét. Melegen és hidegen is nagyon finom süti. Egyszerűnek tűnik, mégis roppant finom, szinte letehetetlen:)
2 megjegyzés:
Most vettem ki a sütőből...Írtóóó fincsi lett!Köszönöm a receptet!!Éva
Köszönjük szépen, egészségetekre:)
Megjegyzés küldése