2008. augusztus 5., kedd

Fekete fényes csirke


Hozzávalók (2 személyre):
Kb. 1/2 kg csirkeszárny (a combra hajazó része)
1 dl sötét szójaszósz
22 dkg barna cukor
1 ek. shaoszingi (kínai) bor
1/2 ek. édes szójaszósz
1 kk. szezámolaj
1/4 kk. kínai ötfûszerkeverék
só, reszelt gyömbér

Elõzõ nap bedörzsöltem a husit sóval és reszelt gyömbérrel, majd a hűtõbe tettem. Másnap a szószhoz összekevertem a sötét szójaszószt, a cukrot, a bort, az édes szójaszószt, a szezámolajat és a fûszerkeveréket, majd folyamatos keverés mellett felforraltam.
A csirkét egy nagyobb teflon serpenyõbe tettem, ráöntöttem a szójás pácot, elkevertem, hogy bevonja. Fedõ alatt, rendszeresen forgatva puhulásig pároltam. (Kb. 30 perc)
Miután megpuhult, a csirkét kiszedegettem, a szószt tovább forraltam, míg szirupos nem lett.
A csirkét tálra szedtem, meglocsoltam a sziruppal, fõtt rizzsel tálaltam. A rizs a sziruppal önmagában is nagyon finom.
Ez itt kicsiVú receptje, de annyira jó, hogy nem akartam lehagyni. Ha újra elkészítem, saját fotót teszek fel, csak nem volt nálam gép.

Saját extra: ehhez még lehet tenni egy jó nagy fej (akár kettő) hagymát. Vágd ketté, majd vágd lapokra és ezt párold meg az olajon a szárnnyakkal együtt. Én teszek még hozzá PAD THAI szószt is, ami kifejezetten csirkés ételekhez szoktak használni, édes, szirupos szósz jellegzetes ízzel, kár lenne kihagyni. Valamint lehet hozzátenni chiliszószt, édes chiliszószt.

2 megjegyzés:

billyrotten írta...

hol lehet padthai szoszt szerezni?
köszi

Vizsó-family írta...

billyrotten: én sokszor vásárolok a Sárkány Center udvarán lévő kínai boltban. Ez a reptér felé található, könnyen megközelíthető, még bőven Kőbánya.
Vagy a kínai piacnál is vannak apróbb kínai boltok. Próbáltam a nagycsarnok alagsorában lévő kínai-indiai istentudja milyen boltot is, de nem jött be, nem ugyanaz.
Jázmin rizst pedig csak és kizárólag ilyen, kínai boltban vegyél. A normál bolti dobozos jázmin rizs sehol nincs ehhez képest.