2008. augusztus 12., kedd

Húsvéti - vagy csak úgy - lombardiai kalács


Ezt a kalácsot igazából kerek formában kellett volna sütnöm négy részre szedve és összerakva, de siettem, így lett belőle kerek, középen lyukas figura. Ezt kihasználva, élelmesebbek festett vagy hímes tojást tehetnek a közepébe dekorációként.
Szeretném előre leszögezni, hogy igazán finom kalács. Sajnos. Ketten képesek voltunk egy nap alatt elpusztítani. Eteti magát:)

Hozzávalók:
3 dkg élesztő
1/2 kg liszt
2,5 dl langyos tej
2 tojás
7 dkg cukor
1/2 kk só
1-1 késhegynyi reszelt szerecsendió és szegfűbors
1/2 citrom reszelt héja, de mehet bele az egész meg lehet bele csepegtetni is egy kicsit. Sőt, ha narancshéjat is teszünk bele, még tutibb lesz.
12 dkg puha vaj
5 dkg apróra vágott kandírozott citromhéj és/vagy gyümölcs
1 tojássárgája a tetejére

26 cm-es tortaforma, kalácsforma vagy ami éppen van.

Elkészítése:
Minden legyen szobahőmérsékletű, a langyos pedig langyos, nem forró. Az élesztőt, egy kis cukrorral és a langyos tej egy negyedével, valamint egy kis kanál liszttel keverjük el, takarjuk le és meleg helyen hagyjuk pihenni kb 15 percet.
Közben a tojásokat (2 db) keverjük össze a cukorral, a sóval, a szerencsendióval, a szegfűborssal meg a citromhéjjal. A tojásos masszához adjuk a kovászt, a lisztet, a puha vajat, a kandírozott citromhéjat és/vagy gyümölcsöket, a tejet és jól dolgozzuk el, verjük fel, míg hólyagos nem lesz a tészta. Kicsit hintsük meg a tetejét liszttel, takarjuk le és meleg helyen hagyjuk kelni minimum 30 percig.
Közben a sütőt melegítsük fel 190 fokra, a formát, amiben sütni fogjuk vajazzuk ki. Ha minden kész, megkelt a kalácsunk, egy picit még dagasszunk rajta és tegyük a formába, majd még hagyjuk egy picikét kelni (kb 15 perc) letakarva a tűzhely tetején. Kenjük meg a tetejét tojással. Ezután betehetjük a sütőbe és kb 30-40 perc alatt készre sütjük.

Extrák és tippek: ha a sütőben a sütink még nincs kész, de a teteje már barna, vagy legalábbis késznek tűnik, akkor papírral takarjuk le a tetejét és úgy süssük tovább. Úgy lehet megállapítani, hogy kész-e egy süti, hogy hústűt vagy fogpisztkálót szúrunk a sütibe és ha nem marad rajta tészta, akkor van kész.
Ha kelt tésztát csinálunk, fontos, hogy minden jól megkeljen, a kovász, a tészta is. Szánjunk rá időt. Ha megkelt a tészta és szeretnénk a sütőbe tenni, tegyük át a már megkelt tésztát a formába és még úgy is kelesszük 15-20 percet. Ez elég soknak tűnik így, de csak így kapunk igazán finom, puha és könnyű tészát. A kelt tésztákat elkészíteni nagyon könnyű, csak időigényes.
A sütik tetejét (legyen édes, sós bármilyen, aminek kenni kell a tetejét) ugye általában meg kell kenni tojássárgájával. Csakhogy a fehérjét nem mindig tudjuk felhasználni. Így nem érdemes szétszedni a sárgáját a fehérjétől. Úgy ahogy van, mintha rántották készítenénk, keverjük el, verjük fel és ezzel kenjük a tetejét:)))) Még jól is fog mutatni:)

Nincsenek megjegyzések: