Kedvenc receptek, linkek, tippek. Igyekszem minden receptet képekkel illusztrálni, de azt hiszem az ízek harmóniáját és az étkek finomságát ez nem hozza vissza. Mindketten imádunk enni, így csak és kizárólag abszolút használható és isteni ételek kerülnek a blogba. Folyamatosan bővítem őket, érdemes sűrűm benézni és kipróbálni őket. Ha van ötleted, írj nyugodtan.
2008. augusztus 12., kedd
Húsvéti - vagy csak úgy - lombardiai kalács
Ezt a kalácsot igazából kerek formában kellett volna sütnöm négy részre szedve és összerakva, de siettem, így lett belőle kerek, középen lyukas figura. Ezt kihasználva, élelmesebbek festett vagy hímes tojást tehetnek a közepébe dekorációként.
Szeretném előre leszögezni, hogy igazán finom kalács. Sajnos. Ketten képesek voltunk egy nap alatt elpusztítani. Eteti magát:)
Hozzávalók:
3 dkg élesztő
1/2 kg liszt
2,5 dl langyos tej
2 tojás
7 dkg cukor
1/2 kk só
1-1 késhegynyi reszelt szerecsendió és szegfűbors
1/2 citrom reszelt héja, de mehet bele az egész meg lehet bele csepegtetni is egy kicsit. Sőt, ha narancshéjat is teszünk bele, még tutibb lesz.
12 dkg puha vaj
5 dkg apróra vágott kandírozott citromhéj és/vagy gyümölcs
1 tojássárgája a tetejére
26 cm-es tortaforma, kalácsforma vagy ami éppen van.
Elkészítése:
Minden legyen szobahőmérsékletű, a langyos pedig langyos, nem forró. Az élesztőt, egy kis cukrorral és a langyos tej egy negyedével, valamint egy kis kanál liszttel keverjük el, takarjuk le és meleg helyen hagyjuk pihenni kb 15 percet.
Közben a tojásokat (2 db) keverjük össze a cukorral, a sóval, a szerencsendióval, a szegfűborssal meg a citromhéjjal. A tojásos masszához adjuk a kovászt, a lisztet, a puha vajat, a kandírozott citromhéjat és/vagy gyümölcsöket, a tejet és jól dolgozzuk el, verjük fel, míg hólyagos nem lesz a tészta. Kicsit hintsük meg a tetejét liszttel, takarjuk le és meleg helyen hagyjuk kelni minimum 30 percig.
Közben a sütőt melegítsük fel 190 fokra, a formát, amiben sütni fogjuk vajazzuk ki. Ha minden kész, megkelt a kalácsunk, egy picit még dagasszunk rajta és tegyük a formába, majd még hagyjuk egy picikét kelni (kb 15 perc) letakarva a tűzhely tetején. Kenjük meg a tetejét tojással. Ezután betehetjük a sütőbe és kb 30-40 perc alatt készre sütjük.
Extrák és tippek: ha a sütőben a sütink még nincs kész, de a teteje már barna, vagy legalábbis késznek tűnik, akkor papírral takarjuk le a tetejét és úgy süssük tovább. Úgy lehet megállapítani, hogy kész-e egy süti, hogy hústűt vagy fogpisztkálót szúrunk a sütibe és ha nem marad rajta tészta, akkor van kész.
Ha kelt tésztát csinálunk, fontos, hogy minden jól megkeljen, a kovász, a tészta is. Szánjunk rá időt. Ha megkelt a tészta és szeretnénk a sütőbe tenni, tegyük át a már megkelt tésztát a formába és még úgy is kelesszük 15-20 percet. Ez elég soknak tűnik így, de csak így kapunk igazán finom, puha és könnyű tészát. A kelt tésztákat elkészíteni nagyon könnyű, csak időigényes.
A sütik tetejét (legyen édes, sós bármilyen, aminek kenni kell a tetejét) ugye általában meg kell kenni tojássárgájával. Csakhogy a fehérjét nem mindig tudjuk felhasználni. Így nem érdemes szétszedni a sárgáját a fehérjétől. Úgy ahogy van, mintha rántották készítenénk, keverjük el, verjük fel és ezzel kenjük a tetejét:)))) Még jól is fog mutatni:)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése