2008. augusztus 12., kedd

Bombasztikus tiramisu torta-süti


VIGYÁZAT!!!! Eszméletlen finom!!!!
Ezt a receptet egy volt munkatársamtól kaptam (köszi Betti) és azóta sikert sikerre halmoz. Még örök kétkedő, nemszeretemanehézsütiket-rokonom is farkasugrással vetette magát a következő szeletre, majd a torta végéhez közeledve komoly stratégiákat kezdtünk kidolgozni, hogy kinek mennyi jusson még. Tényleg fenomenális, így méltán lesz egy-egy szülinap vagy party fénypontja.


Hozzávalók:
- piskóta vagy babapiskóta (ez utóbbit javasolnám, finomabb és kevesebb macera)
Krémhez:
- 500 gr mascarpone
- 5 tojásfehérje
- 5 tojássárgája
- 4 evőkanál cukor
- 2,5 dl tejszínhab (ebből mindenképp Hulala-t használj, mert abból lesz igazán tartósan kemény és jól kezelhető hab, ez növényi alapú)
- 3/4 tasak Dr. Oetker tiramisu por
- egy fél bögrényi nem erős kávé

Elkészítés:
Először a krémet megcsinálom:
A mascarponet elkeverem 5 tojássárgájával (nem habverővel, hanem kézzel). Az öt tojásfehérjét felverem habverővel keményre és hozzákeverem a négy evőkanál cukrot, végül óvatosan (megintcsak kézzel) hozzákeverem a tojássárgájás mascarponet, végül óvatosan hozzáadom a kemény habbá vert tejszínhabot, majd ugyancsak kézzel hozzákeverem a 3/4 tasak tiramisu port.

Az edényt előkészítem, amibe a tortát szeretném tenni. Mivel ebből a mennyiségből rendes torta méret lesz, így érdemes normál - 26 cm-es - formát elővenni, vagy egy igazán nagy jénait. A babapiskótát leteszem, meglocsolgatom a kávéval (nem áztatom, nem lögybölöm), teszek rá egy adag (kb 3-4 cm vastagon) krémet, majd megint piskóta, megint locsolgatás és megint krém. Addig folytassuk, míg el nem fogy a krém és a piskóta. A végére természetesen krém maradjon.
Ezután toljuk be a hűtőbe egy éjszakára.

Extrák, tippek: Fontos, hogy ha mascarponeval dolgozol, csak kézzel keverd, meg kicsapódhat. Érdemes a legvégére hagyni egy kis krémet, ha tortaformát használtunk. Mivel ha leszedjük a tortaformát, akkor az oldalát ki kell egészíteni itt-ott, vagy legalábbis szebbé kell varázsolni mindenképp. A tetejét úgy díszítjük ahogy szeretnénk. Lehet bármilyen tortadekor vagy kakaópor. A szélére tehetjük magát a krémet és beszórhatjuk csokireszelékkel vagy tehetünk piskótakerítést is, ahogy a fotón van.

Nincsenek megjegyzések: