2011. augusztus 17., szerda

Paleos palacsinta, alacsony CH tartalommal (gluténmentes, tej nélkül) az egész CH tartalma 18gr.

Azt hiszem ez kedvenc lesz:))) Palacsinta ízvilága megmarad. Ugyan tekerni nem lehet, de mint a lángost falhatjuk:) Ha jól számoltam, akkor az egész CH tartalma 18gr. Ebben persze nincs benne a palacsintára tett feltét. Tehát egy darab palacsinta natúran 3 gr. szénhidrátot tartalmaz.
Egy kis érdekesség: újabb tanulmányok szerint a mandula  optimalizálja a vércukorszintet, ezáltal az anyagcserére valamint  a keringési rendszerre  is jótékonyan hat.
Hozzávalók (6 db kb 13 cm átmérőjű palacsintához):
- 1 és 1/2 bögre (15dkg) mandulaliszt (vagy nagyon finomra darált blansírozott mandula)
- 1 csapott evőkanál nyírfacukor (elhagyható)
- 1 bő késhegynyi fahéj
- 3 tojás
- kb fél pohár kókusztej (víz)
- fél teáskanál vaníliaaroma
- 1 evőkanál kókuszolaj (vagy oliva)



A hozzávalókat a kókusztej kivételével összekeverjük. Hagyjuk egy kicsit állni, majd annyi kókusztejet öntünk hozzá, hogy nagyon nagyon sűrű palacsintatésztát kapjunk. Mivel időközben sűrűsödik még, önthetünk hozzá kókusztejet. Ha nincs kókusztej, szerintem jó a víz is, bár ezzel még nem próbáltam. Ha nagyon hígnak érzed, várj egy picit, hogy sűrűsödjön, vagy tegyél még hozzá egy kis mandulalisztet vagy rizslisztet. Aki imádja, az egy-két evőkanál kókuszreszeléket is rakhat bele szerintem. Illik hozzá.
Ne süssük nagy lángon, mert könnyen megég (tegyünk alá néha egy pici kókuszolajat). Én elektromos tűzhelyen kb 3-4-es fokozaton sütöttem. Elég 13 cm-es átmérőjű, vastagabb palacsintákat készíteni, így könnyű megfordítani őket. És élvezet beleharapni:)
A végén locsolhatunk rá mézet és megszórhatjuk fahéjjal, vagy cukormentes lekvárral megkenjük, vagy nyírfacukros kakaóporral megszórjuk.



Jó étvágyat:)

4 megjegyzés:

Ami írta...

Tudom, hogy rákereshetnék a neten, de inkább egy felhasználótól kérdezem meg: nyírfacukrot/kókusztejet honnan szoktál beszerezni? Van valami extra dolog, amire érdemes odafigyelni a vásárláskor? Például a nyírfacukornál is van bio/nembio?

Ami írta...

Köszönöm a választ!

Vizsó-family írta...

Nincs mit, remélem, tudtam segíteni. Blansírozott mandulát pedig a metróban tudsz venni kilós kiszerelésben, így sokkal olcsóbb, mint a bolti kiszacskós. Van darált mák és kókuszreszelék is kilósban stb. A zöldséges részen szokták tartani általában ilyen kékes zacsiban. Olcsóbb így és ugyanaz a minőség. Lesz nagyon fini mákos süti is:)))) Jövő héten teszem fel:)

Vizsó-family írta...

Szia.
A legjobb kókusztejet és ehhez hasonló dolgokat a DM-ben veheted meg, ezek adalékanyag-mentesek (rizsliszt, kókuszolaj stb). Meg kell nézni, mert sok helyen mindenféle vackot beleraknak. Alnatura-s a DM-es.
Nyírfacukrot vagy xylitet bio voltban és ugyanúgy DM-ben is kaphatsz. Nyírfacukor elméletileg génmódosításmentes, tiszta.