2012. szeptember 17., hétfő

Répás cukkinis szeletek citromos sajtkrémmel

Ezt a sütit mindenki csak akkor csinálja meg, ha nem gond, hogy nem bírja abbahagyni az evését. Puha, szaftos, finom, pikáns. Aki utálja a cukkinit, az is fogjon hozzá nyugodtan, mert semmit nem fog belőle érezni. Még a fiamat sem zavarta, hogy "cukinéni" van a sütiben, hörcsög módjára tömte be, úgy ízlett neki.
Elkészítése könnyű és gyors, nem pepecselős. Habár van benne liszt és némi cukor, mégis az egészségesebb sütik közé sorolnám.

Hozzávalók (egy normál 30cm-es tepsihez):
- 2 tojás kicsit felverve (elég villával)
- 3/4 bögre barna cukor (inkább legyen bő fél bögre)
- kicsivel több, mint negyed bögre repce vagy napraforgó olaj
- 3 evőkanál méz
- 1 evőkanál vanília aroma
- 1 és 1/2 bögre reszelt répa
- 1 bögre reszelt hámozott cukkini
- 1/2 bögre összevágott dió (durvára)
- 1 és fél bögre liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál sütőszóda (szódabikarbonát)
- bő késhegynyi őrölt gyömbér

Citromos sajtkrémhez:
- 250gr mascarpone,
- 3/4 csésze porcukor
- 2-5 evőkanál citromlé (facsart), itt azért írtam ilyen szélsőséges mennyiséget, mert mindenki maga nézze meg, mennyire pikáns számára a sajtkrém. Én sok citromlevet tettem bele.

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy nagyobb tálba tegyük a 2 tojást, villával kissé verjük fel, tegyük hozzá a barna cukrot, olajat, mézet, vaníliaaromát, keverjük jól el kanállal majd tegyük még hozzá a cukkinit, a répát és a diót is. Ezt is keverjük el rendesen kanállal. Egy másik edénybe öntsük a lisztet, rakjuk hozzá a gyömbért, a sütőszódát, a sütőport és jól keverjük el kanállal. Ha ez kész, akkor öntsük hozzá a tojásos-mézes egyveleghez és ugyancsak kanállal keverjük el teljesen.
Egy átlagos, normál méretű tepsit vajazzunk ki, öntsük bele a masszát, simítsuk el és tegyük a sütőbe kb 20-25 perc kell neki. Én 20 percnél csináltam szúráspróbát és kész is volt. 

Tegyük le valahova, ahol ki tud hűlni. 
A sajtkrémhez elég csak összekeverni kanállal a hozzávalókat, egy nyomózsákba tesszük a a krémet és szépen rányomjuk a kihűlt sütiszeletek tetejére. De ha csak simán rákenjük akkor is el fog fogyni:)))

Igazán jó étvágyat hozzá!


Nincsenek megjegyzések: