2012. július 25., szerda

Hideg fahéjas-sajtos tünemény (gluténmentes, raw alap)





Ha ezt a sütit kicsit kisebb edénybe készítem el, gyönyörű, gusztusos magas, sütés nélkül készíthető igazán üdítő és finom tüneményt kapunk. Így is rendkívül ízletes lett, csak nem olyan látványos. Ettől függetlenül fogadjátok szeretettel és próbáljátok ki, mert nagyon különleges és annál finomabb csemege, főleg a meleg nyári napokon. Ráadásul extragyorsan elkészíthető.
Elméletileg fagyasztani kell a sütit, de megmondom őszintén, hogy 1. alig bírtam megmenteni pár szeletet a fotózásra és arra, hogy kipróbáljam, milyen fagyasztva, ugyanis 3 óra múlva megkóstoltuk, hogy mi újság a tálban:))) 2. nekem jobban ízlett úgy, hogy 3 órát volt a mélyhűtőben és még sehol nem volt a fagyás, de remekül összeállt a süti.
Mindenki döntse el melyiket szereti jobban. Én ezt a receptet egy külföldi oldalon találtam és szokás szerint módosítottam rajta itt-ott egy kicsit, hogy még jobb legyen.

Hozzávalók:
Raw alaphoz:
- 1 csésze héj nélküli mandula (Metro) vagy pekándió
- 1 nagyon bő csésze +3-4 szem magozott datolya
- 1 csapott kiskanál őrölt fahéj

Sajtos krém:
- 250gr mascarpone
- 220-250gr görög joghurt (Spar, ez krémesebb, mint a sima)
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- 1-2 evőkanál nyírfacukor (xilit, méz ami tetszik)

Tetejére: 
őrölt fahéj

Elkészítés:
1. Tegyük a raw alaphoz valókat késes aprítóba és egészen addig dolgoztassuk a gépet, amíg apró darabokban nem áll az egész. Ha megnyomkodjuk, könnyen összeáll. De azért látszódjon valamennyire a mandula vagy a dió. Ez idő, ne ijedjünk meg.
2. A sajtos krémhez valókat egy tálban keverjük össze alaposan.
3. Eredetileg egy 8*8 vagy 10*10-es lapos tálat kellene használni, én nagyobbat vettem elő (legjobb az üveg) alját rettentő vékonyan, épphogy kenjünk be olivaolajjal (más is jó szerintem). Terítsük el az alján a raw alapot, jó alaposan és egyenletesen nyomkodjuk bele. Nagyon alaposan, ne kíméljük. Utána tegyük rá a sajtos krémet és egyenesen oszlassuk el rajta, majd alaposan szórjuk be a tetejét fahéjjal.
Ezután tegyük rá az edény tetejét vagy borítsuk be fóliával és tegyük a mélyhűtőbe egy éjszakára.
Ahogy írtam az elején, nekem sokkal jobban ízlett azután, hogy csak 3 órát volt a mélyhűtőben. Nagyon nagyon finom, krémes, üdítő tünemény lett belőle. De finom fagyasztva is.
Mindenki döntse el melyik verziót szereti. Nyáron fagyosan, többi esetben elég a 2-3 óra fagyasztó:) Gyorsan kienged, kb 10 perc után már igazán krémes, hűvös lesz:)
Igazi vendégváró finomság!



2 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Nagyon jól néz ki és ráadásul egészséges is! Köszönet a receptért! Ki fogom próbálni.

Vizsó-family írta...

Köszönöm. Ajánlom nagyon. Összesen 6-an teszteltük és egyértelműen mindenki imádta. Alig maradt valami:) Sok sikert hozzá:)